Богоявление

Богоявление

Повече от 2000 години, за да стане човек пълноправен член на Църквата Христова той приема свето кръщение чрез трикратно потапяне във вода – тайнствено Духа, чрез свето миропомазание за да пребъде в „пътя и истината” и започва да се числи в числото на верните чада Христови. Днес 6 януари до много водоизточници ще се отслужи велик водосвет и във водите ще се борят смели мъже за Христовия символ – Кръста, чрез когото дойде радост и спасение за целия свят. И така смелчагата въздигнал Кръста Христов бива благословен от свещеника за здраве и успех.

Всички именници – Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана се поливат с вода. Много е тясна границата между езическите обичай и православната традиция. От ритуалните измивания и пръскания с вода тръгват и всички обичаи, свързани с поливането и мокренето на всички именници.

В спомен за последния старозаветен пророк Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, който възвестявал, че дългоочакваният Месия идва, и че е нужно покаяние. Онези, които се каели и изповядвали греховете си, били кръщавани в река Йордан, с покайно кръщение. Църквата установява празника Кръщение Господне или Богоявление. За ден на просветлението по традиция е обявен 6 януари. Според светото евангелие над Месията Спасителя Иисуса Христа ,когато бил във водните струй на река Йордан се спуснал Светия Дъх , във вид на гълъл , и се чул глас от небето : „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.” Матей (3:17) , това е първото проявление на Тройчния Бог, за това наричаме празника Богоявление.

На този ден се освещавала вода, която се използвала при кръщението. Сведения за чина на освещаване на водата имаме от IV и V в. Някои църкви на Запад през Х в. също познавали обичая на този празник тържествено да се освещава вода.

Празникът Богоявление започва да се празнува най-напред през III в. в Египет. Първото свидетелство за него ни дава Климент Александрийски († ок. 215 г.). Ориген († ок. 254 г.) не го споменава при изброяване на християнските празници от първата половина на III в. в Александрия. Също от III в. е известно и едно слово за този празник от св. Григорий Неокесарийски Чудотворец († ок. 270 г.).

„ Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся. Алилуия. Алилуия. Алилуия.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *