Франция забранява Google Analytics!

Франция забранява Google Analytics!

Франция забранява Google Analytics!

Френската национална комисия по информатика и свободи (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés, CNIL) разгледа жалби, получени срещу американската услуга Google Analytics.

Проучване на трафика установи, че Google Analytics събира лични данни от френски граждани и ги изпраща на американски сървъри в нарушение на европейските закони за GDPR.

На 10 февруари 2022 г. CNIL забрани използването на тази система за уеб анализ в сегашния ѝ вид. Официалното решение е задължително за операторите на всички уебсайтове във Франция. Има един месец за изпълнение на изискванията.

Франция е третата страна от ЕС след Австрия и Нидерландия, която взема това решение. В момента се върви към това Google Analytics да бъде забранен в целия ЕС.

Източник: lemonde.fr

PS.
CNIL отправя официално предупреждение към управител на френски уебсайт за използването на Google Analytics
Френският орган за защита на данните (Commission nationale de l’informatique et des libertés) основава решението си на решението „Schrems II“ от 16 юли 2020 г., което прави всяко предаване на лични данни от Европа към САЩ проблематично съгласно европейското право.
Това е знаково решение в областта на защитата на личните данни на френските интернет потребители. В четвъртък, 10 февруари, Френският орган за защита на данните (CNIL) публикува съобщение за пресата, в което се посочва, че управителят на френски уебсайт, чието име не се съобщава, е получил официално предупреждение заради използването на Google Analytics.
CNIL констатира, че данните на интернет потребителите [събрани чрез този вездесъщ инструмент, използван от милиони уебсайтове за измерване на аудиторията и поведението на интернет потребителите] се предават на САЩ в нарушение на член 44 и следващите от RGPD [европейския Общ регламент за защита на данните]“, отбелязва институцията, отговаряща за защитата на личните данни във Франция. Ето защо тя уведомява оператора на уебсайта да приведе тази обработка в съответствие с ОРЗД, ако е необходимо, като спре да използва функционалността на Google Analytics (при настоящите условия) или като използва инструмент, който не включва прехвърляне извън ЕС. Въпросният оператор на сайта има един месец, за да се съобрази с изискванията.“
CNIL е започнала официални процедури за уведомяване срещу други оператори на уебсайтове, които използват Google Analytics, съобщи френският орган за защита на данните.
Американското разузнаване
С CNIL, както и с европейските му колеги, се свърза европейската асоциация My Privacy Is None of Your Business (NOYB). Той основава решението си на решението „Schrems II“ от 16 юли 2020 г., което прави всяко предаване на лични данни от Европа към Съединените щати – основната дейност на големите доставчици на облачни услуги и цифрови платформи – потенциално проблематично съгласно европейското право. „Съдът на Европейския съюз изтъкна риска американските разузнавателни служби да получат достъп до лични данни, предадени на САЩ, ако предаването не е надлежно контролирано“, заяви надзорният орган за защита на данните.
„Въпреки че Google е приела допълнителни мерки за регулиране на предаването на данни в контекста на функционалността на Google Analytics, те не са достатъчни, за да се изключи възможността за такъв достъп“, заяви CNIL.
На 13 януари Dataenschutzbehörde (DSB), австрийският еквивалент на CNIL, вече е взел решение в тази насока, което е предизвикало силна реакция от страна на Google. Кент Уокър, глобален ръководител на отдела за връзки с обществеността на Google, пише, че „Google предоставя инструменти за измерване на аудиторията на компании по целия свят повече от 15 години. И през цялото това време нито веднъж не сме получавали искане [от американските власти], за което [ОРС] спекулира. И не очакваме, защото е малко вероятно подобно искане да попадне в много тесния обхват на закона на САЩ.“
„Разследват се и други инструменти, използвани от сайтове, които водят до прехвърляне на данни от европейски интернет потребители към САЩ“, допълва CNIL. Според Le Monde няколко жалби са насочени и към Facebook Connect – инструмент, предлаган от Facebook, който позволява на потребителите да използват профила си в социалната мрежа, за да се свържат със сайт на трета страна.